por ocen zaw, BHP, Drgania

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
PORADNIK DO OCENY RYZYKA ZAWODOWEGO
SPIS TREŚCI:
Strona:
CZĘŚĆ I: INFORMACJE OGÓLNE
o
Co to jest zagrożenie? Co to jest ryzyko zawodowe?
2
o
Dlaczegonależy oceniać ryzyko zawodowe?
2
o
Jakoceniać ryzyko zawodowe?
2
o
Jakkorzystać z poradnika?
3
CZĘŚĆ II: OCENA RYZYKA ZAWODOWEGO – PODSTAWY
o
Krok 1: Jakie informacje są niezbędne do przeprowadzenia
oceny ryzyka zawodowego?
4
Jak zbierać informacje?
4
o
Krok 2: Jak identyfikować zagrożenia?
5
LISTA KONTROLNA
6
o
Krok 3: Jak oszacować ryzyko zawodowe związane ze
zidentyfikowanymi zagrożeniami?
7
o
Krok 4: Jak zaplanować działania eliminujące lub ograniczające
ryzyko zawodowe?
8
o
Krok 5: Jak udokumentować ocenę ryzyka zawodowego?
8
KARTA OCENY RYZYKA ZAWODOWEGO
9
CZĘŚĆ III: LISTY KONTROLNE DO IDENTYFIKACJI ZAGROŻEŃ NA STANOWISKACH
PRACY Z PRZYKŁADAMI DZIAŁAŃ PREWENCYJNYCH
o
Lista kontrolna nr 1: Nierówne lub śliskie powierzchnie
10
o
Lista kontrolna nr 2: Przemieszczające się środki transportu
11
o
Lista kontrolna nr 3: Ruchome części maszyn
12
o
Lista kontrolna nr 4: Prąd elektryczny
13
o
Lista kontrolna nr 5: Pożar
14
o
Lista kontrolna nr 6: Wybuch
15
o
Lista kontrolna nr 7: Substancje chemiczne
16
o
Lista kontrolna nr 8: Hałas
17
o
Lista kontrolna nr 9: Drgania mechaniczne
18
o
Lista kontrolna nr 10: Oświetlenie
19
CZĘŚĆ IV: LISTY KONTROLNE DO IDENTYFIKACJI ZAGROŻEŃ Z PRZYKŁADAMI
DZIAŁAŃ PREWENCYJNYCH DLA WYBRANYCH RODZAJÓW PRAC
o
Praca biurowa
20
o
Budownictwo
23
o
Przemysł spożywczy
25
o
Obróbkadrewna
27
o
Mechanikapojazdowa
29
o
Rolnictwo
31
o
Małe kopalnie odkrywkowe
35
1
CZĘŚĆ I: INFORMACJE OGÓLNE
Co to jest zagrożenie?
Co to jest ryzyko zawodowe?
Zagrożeniem
w środowisku pracy jest każdy czynnik i/lub sytuacja, które mogą spowodować wypadek
lub chorobę. Każde zagrożenie może mieć negatywny wpływ na ludzi, a także powodować utratę
mienia (np. zniszczenie maszyn) lub zanieczyszczenie środowiska naturalnego itp.
Ryzyko zawodowe
określa prawdopodobieństwo, z jakim ktoś może zostać poszkodowany w związku
z zagrożeniem występującym w miejscu pracy oraz ciężkość doznanego urazu lub choroby.
Dlaczego należy oceniać ryzyko zawodowe?
Podstawowym celem oceny ryzyka zawodowego jest zapewnienie pracownikom
bezpieczeństwa i ochrony zdrowia.
Ocena ryzyka zawodowego pomaga ograniczyć negatywne
skutki oddziaływania zagrożeń na ludzi i środowisko w związku z wykonywaną pracą. Przyczynia się
ona również do podniesienia konkurencyjności przedsiębiorstwa i jego prawidłowego funkcjonowania.
Zgodnie z przepisami prawa każdy pracodawca jest zobowiązany przeprowadzać ocenę
ryzyka zawodowego.
Jak oceniać ryzyko zawodowe?
Ocenę ryzyka zawodowego można przeprowadzić w pięciu następujących krokach
:
KROK 1:
Zbieranie informacji
KROK 2:
Identyfikacja zagrożeń
KROK 3:
Ocena ryzyka zawodowego związanego z zagrożeniami
(oszacowanie prawdopodobieństwa i ciężkości następstw zagrożeń
oraz decydowanie, czy ryzyko jest dopuszczalne)
KROK 4:
Planowanie działań
eliminujących lub ograniczających ryzyko
zawodowe
KROK 5:
Dokumentowanie oceny ryzyka zawodowego
2
PORADNIK POMOŻE CI WYKONAĆ OCENĘ RYZYKA ZAWODOWEGO
ORAZ UDOKUMENTOWAĆ JEJ WYNIKI
Jak korzystać z poradnika?
KROK 1

Jakie informacje są niezbędne
do przeprowadzenia oceny
ryzyka zawodowego?

Jak zbierać informacje?
ZOBACZ
CZĘŚĆ II
KROK 1

Jak identyfikować zagrożenia?
ZOBACZ
CZĘŚĆ II
KROK 2
KROK 2
CZĘŚĆ
III
CZĘŚĆ IV
KROK 3

Jak ocenić ryzyko zawodowe
związane z zidentyfikowanymi
zagrożeniami?
ZOBACZ
CZĘŚĆ II
KROK 3

Jak zaplanować działania
ograniczające lub eliminujące
ryzyko zawodowe?
ZOBACZ
CZĘŚĆ II
KROK 4
KROK 4
KROK 5

Jak udokumentować ocenę
ryzyka zawodowego?
ZOBACZ
CZĘŚĆ II
KROK 5
CZĘŚĆ II: OCENA RYZYKA ZAWODOWEGO - PODSTAWY
Jakie informacje są niezbędne do przeprowadzenia oceny ryzyka
zawodowego?
Do oceny ryzyka zawodowego wykorzystuje się informacje dotyczące w szczególności:
KROK 1
3
lokalizacji stanowiska pracy i/lub realizowanych na nim zadań;
osób, pracujących na stanowisku, ze szczególnym uwzględnieniem tych osób, które mogą
być szczególnie podatne na oddziaływanie zagrożeń, takich jak np. kobiety w ciąży,
młodociani lub osoby niepełnosprawne. Należy również pamiętać o pracownikach
niepełnoetatowych, podwykonawcach, osobach odwiedzających przedsiębiorstwo oraz
pracownikach pracujących poza siedzibą przedsiębiorstwa (kierowcy, przedstawiciele
handlowi itp.);
stosowanych środków pracy, materiałów i wykonywanych operacji technologicznych;
wykonywanych czynności oraz sposobu i czasu ich wykonywania przez pracujące na
stanowisku osoby;
zagrożeń, które już zostały zidentyfikowane i ich źródeł;
możliwych skutków występujących zagrożeń;
stosowanych środków ochronnych;
wypadków, chorób zawodowych oraz wszystkich innych niepożądanych zdarzeń związanych
z warunkami pracy;
wymagań przepisów prawnych i norm, odnoszących się do analizowanego stanowiska.
Jak zbierać informacje?
Źródłem powyższych informacji mogą być przede wszystkim:
dane techniczne o stosowanych na stanowisku maszynach i urządzeniach,
dokumentacja techniczno-ruchowa i instrukcje stanowiskowe,
wyniki pomiarów czynników szkodliwych i/lub niebezpiecznych, a także uciążliwych,
występujących na stanowisku pracy,
dokumentacja dotycząca wypadków przy pracy i chorób zawodowych,
karty charakterystyk substancji chemicznych itp.
przepisy prawne i normy techniczne,
literatura naukowo – techniczna,
Cennym źródłem informacji mogą być również:
obserwacje środowiska pracy,
obserwacje zadań wykonywanych na stanowisku pracy,
obserwacje zadań wykonywanych
poza
stanowiskiem pracy,
wywiady z pracownikami,
obserwacje czynników zewnętrznych, które mogą wpłynąć na stanowisko pracy
(np. prace wykonywane przez pracowników na innych stanowiskach pracy, czynniki
atmosferyczne).
Pamiętaj, że ocenę ryzyka zawodowego należy przeprowadzać przy
aktywnym
współudziale pracowników.
4
 Jak identyfikować zagrożenia?
KROK 2
Aby zidentyfikować zagrożenia na stanowisku pracy posłuż się
LISTĄ KONTROLNĄ
ZAGROŻEŃ z części II
i:

jeśli jesteś pewien, że dane zagrożenie występuje na stanowisku pracy zaznacz
“TAK”

jeśli jesteś pewien, że dane zagrożenie nie występuje na stanowisku pracy zaznacz
“NIE”

jeśli nie jesteś pewien czy dane zagrożenie występuje na stanowisku pracy:
-
przejdź do LIST KONTROLNYCH DO IDENTYFIKACJI ZAGROŻEŃ
wskazanych w kolumnie 5 LISTY
-
jeżeli w kolumnie 5 LISTY nie odnalazłeś odsyłaczy do LIST
KONTROLNYCH DO IDENTYFIKACJI ZAGROŻEŃ, poszukaj informacji na
temat interesujących Cię zagrożeń na stronach Europejskiej Agencji
Bezpieczeństwa i Zdrowia w Pracy oraz na stronach krajowych instytucji
zajmujących się problematyką bhp. Możesz również zwrócić się o pomoc do
konsultanta ds. bezpieczeństwa i higieny pracy.
W dalszej części poradnika znajdziesz również listy kontrolne przygotowane dla
wybranych sektorów i prac:
praca biurowa
budownictwo
mechanika pojazdowa
przemysł spożywczy
obróbka drewna
rolnictwo
małe kopalnie odkrywkowe
Jeżeli prowadzisz jedną z powyższych działalności wykorzystaj również te listy,
zamieszczone w CZĘŚCI IV poradnika.
Dodatkowe informacje na temat zagrożeń znajdziesz między innymi na stronach:
Centralnego Instytutu Ochrony Pracy – Państwowego Instytutu Badawczego
oraz
Państwowej Inspekcji Pracy
5
[ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • fotocafe.xlx.pl
  •