porady8, Przepisy

 

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Jedzenie na dobr zabaw
Karnawa! w pe!ni czyli spotkania, przyj"cia, prywatki w w#skim czy szerokim gronie,
bez dobrego jedzenia, daj#cego si!" (i podk!ad) na szam pa$sk# zabaw" ani rusz% Oto na-
sze propozycje:
Drobiowy chrust
2 p ersi z kurczaka
1/2 szk anki m$ki
1/3 szk anki m eka
1 a ko
só , p eprz
oko!o 1/2 tra o e u do sma#en a
M &so pokro % na "redn ej grubo"ci pasy, e-
c utko rozb %. Wa#ne: pasy m &sa n e mog$
by% zbyt grube ani zbyt d!ug e, gdy# wówczas
chru"c ki mog$ by% w "rodku surowe' Jak w ty-
powym chru"c e, nac $% na "rodku szpark& i
przew n$% pasek. Przygotowane chrusty so-
dn e poso %, pop eprzy%. W m seczce rozbe!-
ta% a ko, m eko, m$k& s!owem przygotowa%
c asto na e"n kowe. Ka#dy pasek m &sa zanu-
rzamy w c e"c e i wrzucamy na gor$cy ( ) o e .
Sma#ymy przez oko!o 2 m nuty, po czym od-
wracamy chru"c k na drug$ stron&. Po wyc $-
gn &c u z o e u dobrze est na chw & od!o#y%
chru"c ki na pap erowy r&czn k, w który ws $k-
n e nadm ar t!uszczu.
Rosyjska zupa rybna SOLJANKA
oko!o 60 dag ryby, na ep ej co na mn ej
dwa gatunki
2 try bu onu, na ep ej nagotowanego na
ryb ch !bach
3-4 k szone ogórki
1 szk anka wody z ogórków k szonych
1 "redn a cebu a
2 !y#ki przec eru pom dorowego
25 dag grzybków marynowanych
30 dag o wek
1/2 cytryny
2 !y#ki mas!a
1 !y#ka m$ki
só , p eprz, "c e aurowe, z e e ang e sk e,
s!odka papryka, koperek
Na pate ni zasma#y% przec er pom dorowy,
starte w oczka na tarce ogórki k szone oraz po-
s ekane grzybki marynowane. W a% to do gotu-
$cego s & bu onu i doda%: ryby, wod& po ogór-
kach, o wk , sok z cytryny i przyprawy (bez
koperku). Gotowa% przez oko!o 20 m nut. Z
mas!a i m$ki zrob % zasma#k&, doda% do zupy.
Przypraw % do smaku, oprószy% koperk em.
Podawa% z p astrem cytryny.
Smacznego!
Peperonata - paprykowe cudo
Peperonata, poza tym #e p &kn e pach-
n e, cudown e smaku e i c eszy oko gor$cy-
mi ko orami ma eszcze t& za et&, #e mo#e-
my $ serwowa% ako osobne dan e np. ty ko
z p eczywem (na z mno ub na gor$co) oraz
ako dodatek do m &s (po ecam z chru"c ka-
mi drob owym ).
3-4 papryki
3 pom dory
2-3 cebu e
2 z$bki czosnku
o wa
só , z o!a prowansa sk e
Cebu e (na ep ej 2 rodza e: zwyk!$ i czerwo-
n$) kro my na pó!ta ark . Z papryk usuwamy na-
s ona i kro my w do"% du#$ kostk&. Pom dory pa-
rzymy, ob eramy ze skórk , kro my na ósemk . Na
du#$ pate n & w ewamy ty e o wy, aby ca!e dno
by!o zakryte. Na rozgrzan$ o w& k!adz emy: ce-
bu &, zm a#d#ony ub pos ekany czosnek, papry-
k&, pom dory. Przykrywamy pokrywk$ i dus my
na ma!ym ogn u przez 20-30 m nut. Po tym czas e
m eszamy, so my, przypraw amy i dus my eszcze
przez k ka m nut, aby papryka by!a m &kka (cho%
raczej n e za m &kka ). Ten czas to tak#e czas od-
parowywan a soku z warzyw dan e n e pow nno
p!ywa%' Je#e i mamy "w e#$ bazy &, oregano czy
nne z o!a rodem z kuchni po!udn owej dorzu%-
my k ka stków przed ko*cem duszen a.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • fotocafe.xlx.pl
  •